Sałatki

wtorek, 12 listopada 2013

Kochani!

Sałatka gyros nie była popularna w moim ani A. domu, jednak mieliśmy ostatnio okazję kilka razy spróbować jej u znajomych. To co nas zaskoczyło poza tym, że każda z tych sałatek była niesamowicie pyszna, to fakt, że każda z nich była zupełnie inna. Klasyczne połączenie  kurczaka oraz sałaty zyskiwało za każdym razem inne dodatki oraz różne sosy, zmieniała się kolejność warstw i wielkość sałatki. Każda z tych sałatek...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: sałatki
18:40, od-kuchni , Sałatki
Link
sobota, 02 listopada 2013

Kochani!

Po obejrzeniu jednego z odcinków dość popularnego programu z udziałem szefów kuchni zamarzyłam o fioletowych ziemniakach. Możecie sobie wyobrazić wielkość uśmiechu na mojej buzi gdy zobaczyłam je w moim ulubionym sklepie. Leżały sobie zapomniane, na uboczu, omijane przez ludzi zapatrzonych w przeróżne kształty i kolory dyń. Gdy tylko dotknęłam tych małych, fioletowych kuleczek automatycznie wiedziałam co z nimi zrobić...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: sałatki
14:07, od-kuchni , Sałatki
Link
sobota, 27 lipca 2013

Kochani!

Gotowanie podczas upałów jest nie lada wyzwaniem, spędzanie godzin przy piekarniku raczej nie wchodzi w grę. Dlatego też do akcji "Kuchnie Świata", staram się wybierać lekkie propozycje. Ostatnim przykładem kuchni czadyjskiej będzie sałatka. Lekka, orzeźwiająca, słodko-kwaśna - świetna na upały. Odrobina ryżu, soczystego ogórka, słodkich rodzynek oraz bananów i chrupkich migdałów oblana lekko pikantnym cytrynowym sosem to smaczna propozycja na lekki obiad. Przepis znaleziony na tej stronie.

Składniki:

  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 duża garść rodzynek
  • 1-2 garści ugotowanego ryżu
  • 1 garść pokruszonych migdałów
  • 1-2 bananów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka płynnego miodu

W misce mieszamy ze sobą ryż, pokrojony cienko ogórek, rodzynki, migdały oraz pokrojone w plastry banany, odstawiamy.
Aby przygotować dressing w szklance mieszamy oliwę z oliwek, sok oraz skórkę z cytryny, sól, kolendrę, kumin, pieprz kajeński oraz miód. Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Schładzamy przez 30 minut i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 25 lipca 2013

Kochani!

Orzeszki ziemne to bardzo popularny składnik afrykańskich przepisów - dodawane do mięs, warzyw, deserów, świetnie podkreślają smak. Dziś proponuję coś innego do obiadu - cukiniowe pure z dodatkiem mielonych orzechów ziemnych - ciekawe w smaku oraz proste w przygotowaniu. Danie to pochodzi z Czadu, przepis zaczerpnięty z tej strony.

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 małe cukinie
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 100g zmielonych orzeszków ziemnych

Cukinie obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i za pomocą praski do ziemniaków rozgniatamy na pure. Odsączamy nadmiar wody, mieszamy z masłem, odrobiną soli oraz orzechami. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B



Tagi: sałatki
11:58, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »
środa, 10 lipca 2013

Kochani!

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na wiosenną sałatkę ziemniaczaną. Od tego czasu temperatura znacząco urosła, za oknami zrobiło się o wiele bardziej zielono a nam myśli coraz bardziej zaprzątają wakacyjne plany. Dlatego też postanowiliśmy zaprosić na stół odrobinę bardziej orzeźwiającą wersję ziemniaczanej sałatki. Przygotowana w cypryjski sposób sałatka pełna jest świeżych ziół, soku z cytryny oraz kaparów. Świetnie skomponuje się z grillowanym mięsem lub postawi Was na nogi w upalne popołudnie. Przepis znaleziony tutaj, lekko zmodyfikowany.

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 szczypta cukru
  • 3 zielone cebulki (biała część)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki posiekanego oregano
  • 1-2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

W garnku z osoloną wodą oraz szczypta cukru gotujemy do miękkości ziemniaki w mundurkach. Studzimy i gdy nadal są ciepłe obieramy je ze skórki i tniemy w kostkę lub plasterki.
Pokrojone ziemniaki przekładamy do miseczki i mieszamy z posiekaną cebulką oraz czosnkiem, kaparami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, oregano oraz pietruszką. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Przed podaniem odstawiamy całość na co najmniej godzinę aby smaki się przegryzły. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 maja 2013

Kochani!

Ostatnio z A. pokochaliśmy ziemniaki. Kiedyś pomijane przez nas często warzywa odkrywamy na nowo. Klasyczne pure, zapiekane czy też młode kartofelki wody z odrobiną świeżego koperku nie mają dla nas tajemnic. Ostatnio wybieraliśmy się na grilla i tak też powstała wiosenna sałatka ziemniaczana - delikatnie czosnkowa, lekka - przyjemny dodatek do grillowanych mięs. Przepis autorski.

Składniki:

  • 1-1,2 kg ziemniaków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • pieprz i sól do smaku

Ziemniaki dokładnie myjemy i bez obierania kroimy na mniejsze kawałki, starając się aby na każdym kawałku zostało choć odrobinę skórki. Tak przygotowane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek oraz koperek i przygotowany wcześniej sos śmietanowo-czosnkowy. Całość mieszamy i jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 24 marca 2013

Kochani!

Jeśli szukacie czegoś nietuzinkowego do postawienia w tym roku na wielkanocny stół ta sałatka sprawdzi się idealnie. Pieczona przez czerwonym winie przez trzy godziny baranina dosłownie rozpływa się w ustach. Proponuję podanie jej razem z liśćmi szpinaku , serem feta oraz pomidorkami koktajlowymi. Takie zestawienie jest nie tylko kolorowe ale też bardzo smaczne!

Składniki (na 3-4 osoby):

  • 600g łopatki baraniej
  • 4 + 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 750ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500ml rosołu
  • Pieprz i sól w młynku
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200g sera feta
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki zalewy w której pieczona była baranina

Mięso myjemy i oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia oraz ocet balsamiczny i smarujemy nimi mięso. W naczyniu żaroodpornym z przykryciem układany na dnie cebulę oraz trzy gałązki rozmarynu, na to wykładamy mięso, przykrywamy pozostałymi trzema gałązkami rozmarynu i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, naczynie z mięsem wyjmujemy z lodówki, mięso zalewamy winem oraz rosołem i  ewentualnie dopełniamy większą ilością rosołu jeśli płyn nie przykrywa w całości mięsa. Zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejną godzinę po której zmniejszamy temperaturę do 110 stopni w której przez następną godzinę dopiekamy mięso.
Gotową baraninę wyławiamy z zalewy, delikatnie studzimy a następnie oddzielamy miękkie mięso od kości.
W misce mieszamy sparzone liście szpinaku, pokrojony w kostkę ser feta, pomidorki koktajlowe oraz baraninę. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z 4 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia oraz zalewy w której piekła się baranina. Mieszamy i podajemy.

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
15:21, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 12 marca 2013

Kochani!

Kiedy na półkach pojawiają się młode warzywa nie jestem w stanie sobie ich odmówić. Delikatne, w lekko nieśmiałych kolorach świetnie wpasowują się  do twarożków czy też sałatek.  Świetnie będą wyglądały także na Wielkanocnym stole w towarzystwie gotowanych na twardo jajek i domowego sosu winegret.

Składniki:

  • 2 główki młodej sałaty
  • Pęczek rzodkiewki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 200g młodych marchewek
  • 6 jajek
  • 2-3 garści kiełek brokułu
  • 100ml sosu winegret

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i tniemy na ćwiartki. Marchewki delikatnie skrobiemy, myjemy a następnie blanszujemy (zanurzmy na około minutę w gotującej się wodzie). Sałatę tniemy w paski, mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w plasterki rzodkiewką, marchewkami, kiełkami oraz jajkiem. Przed podaniem dodajemy sos winegret i ponownie mieszamy i podajemy.

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »
sobota, 19 stycznia 2013

Kochani!

Jeśli macie akurat chwilę czasu oraz ochotę na nietypową sałatkę mam dla Was propozycje. Mieszanka liści sałat wymieszana z włoskimi orzechami, wyrazistym serem i udekorowana gruszką gotowaną w cytrusowym syropie. Niezwykła przeplatanka smaków którą można albo pokochać albo znienawidzić... Przepis pochodzi z książki The ICA Cookbook. 

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat
  • 2 gruszki
  • 2 garści połówek włoskich orzechów
  • 100g ulubionego wyrazistego sera pleśniowego
  • 400ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 100ml białego wina (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz

Gruszki obieramy cienko, delikatnie aby zachowały swój kształt. W garnku mieszamy ze sobą wino, wodę oraz cukier. Dodajemy pokrojone w ćwiartki cytryny oraz pomarańcze i wkładamy obrane gruszki. Gotujemy przez 30-40 minut na wolnym ogniu pilnując aby gruszki cały czas były w pełni zanurzone. W międzyczasie na talerzu mieszamy ze sobą sałatę oraz orzechy, a następnie oprószamy całość serem. Ugotowane gruszki ostrożnie wyjmujemy i trzymając za ogonek nacinamy wzdłuż przez 3/4 długości, tak aby powstał wachlarz. Gruszki układamy na sałatce, całość skrapiamy odrobiną płynu w którym gruszki się gotowały. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 25 listopada 2012

Kochani!

Przez całe moje życie byłam przekonana, że sałatka Cezar zawdzięcza swoją nazwę jednemu z rzymskich Cesarzy, który był wielkim wodzem lecz przypadkiem zmarło mu się w 44 roku p.n.e z ręki najlepszego przyjaciela. Otóż jak mylne było moje przekonanie! Sałatkę Caesar (Cezar) zawdzięczamy Ceasarowi Cardini, kucharzowi pracującemu w latach 20 XX wieku w meksykańskiej Tijuanie - podobno jadała ją tam wtedy nawet Julia Child, gdy jako dziecko odwiedziła restauracje Cardinich. Skład sosu różni się często w zależności od kucharza przyrządzającego sos, jednak podstawy pozostają prawie zawsze te same. I tak mamy tutaj czosnek wymieszany z dobrą gatunkowo oliwą z oliwek, surowe jajka, tarty parmezan, pieprz, sól i sok z cytryny. Do sosu należy także dodać sos Worcestershire (który to najprawdopodobniej występował w składzie oryginalnego sosu) lub fileciki anchovy (którymi w niektórych wersjach zastąpiono sos). Oryginalna sałatka Cezar zawiera liście sałaty rzymskiej, sos Cezar, grzanki oraz odrobinę startego parmezanu do podania. Oczywiście w późniejszych latach pojawiło się mnóstwo wariacji, a do sałatki dostał się kurczak, gotowane jajka, kapary czy też bekon. U mnie znajdziecie sałatkę w wersji najprostszej, bez zbędnych dodatków - taki idealny dodatek do dania głównego, którym przecież miała być gdy tworzono ją w pewien weekend w zatłoczonej Tijuanskiej restauracji. Przepis znalazłam na tej stronie, delikatnie zmodyfikowałam.

Składniki (na 4 osoby):

  • 3 małe główki sałaty rzymskiej lub ulubiona mieszanka sałat
  • 1/2 szklanki wysokiej jakości oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże kromki chleba
  • sok z 1 cytryny
  • 100g tartego parmezanu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 żółtka ze sparzonych wcześniej jajek (można je także gotować przez minutę)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska w młynku

Obieramy i przepuszczamy przez praskę 4 ząbki czosnku, wkładamy je do miseczki i zalewamy oliwą z oliwek, odstawiamy na około 30 minut.
W międzyczasie robimy grzanki - 4 pozostałe ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, wkładamy do miseczki dodajemy masło i całość rozpuszczamy w mikrofali do momentu roztopienia masła. Rozpuszczonym masłem z czosnkiem smarujemy kromki chleba, które następnie kroimy w małe kwadraciki. Powstałe kwadraciki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 8-10 minut aż staną się chrupkie i złote. Gotowe grzanki wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystygnięcia.
Do przygotowanej wcześniej oliwy z czosnkiem dodajemy żółtka i mieszamy całość do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny, sos Worcestershire, pół parmezanu i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Do miski w której będziemy podawać sałatę wrzucamy porwane i umyte liście sałaty (lub mieszankę sałat), polewamy je sosem, a następnie całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostały parmezan i ponawiamy. Dodajemy grzanki, ponownie mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
12:51, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...