Desery

wtorek, 04 lutego 2014

Kochani!

Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzennych przypraw doskonale przypominające nam o zbliżających się Świętach. W tym roku postanowiłam postawić na jego Szwedzką wersję – niezwykle proste i...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
21:07, od-kuchni , Desery
Link
niedziela, 24 listopada 2013

Kochani!

Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc w sklepie osoby wrzucające do koszyków gotowe mieszanki do przygotowania ciast, czasem mam ochotę do nich podejść, porozmawiać i wytłumaczyć, że zdrowiej, smaczniej i w niewiele dłuższym czasie można przygotować takie ciasto bez mieszanek. Jednak wtedy biję się w czoło i myślę...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
13:58, od-kuchni , Desery
Link
wtorek, 05 listopada 2013

Kochani!

Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykryta folią ląduje w mojej lodówce zastanawiam się co z tym fantem począć. I tak powstają bezy, kokosanki, makaroniki oraz inne lekkie cuda z puszystej piany. Co jednak, jeśli potrzebujemy czegoś na szybko? Odpowiedź na to pytanie znajduje się również w magicznym...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
21:47, od-kuchni , Desery
Link
niedziela, 27 października 2013

Kochani!

Jakiś czas temu na blogach oraz tak zwanych portalach inspiracyjnych pojawiła się fala ciekawie wyglądających rolad w różne wzorki. Wszystko to za sprawą masy cygaretkowej, powstałej z połączenia masła, cukru pudru, białek oraz mąki w takich samych proporcjach. Do masy często dodaje się barwniki, a podczas pieczenia zachowuje...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
14:21, od-kuchni , Desery
Link
sobota, 12 października 2013

Kochani!

Rzadko zdarza się aby ciasto bez kremu mnie zachwyciło. Równie rzadko przytrafia się to ciastom bez czekolady, lub chociażby nasączenia. Powiem Wam więcej – ja naprawdę staram się unikać ciast z dżemem. A jednak, oto jest – ciacho, któremu brakuje wszystkich moich ulubionych elementów. Jednak, właśnie ten niepozorny kawałek ciasta...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
15:11, od-kuchni , Desery
Link
środa, 28 sierpnia 2013

Kochani

Gdy zobaczyłam roladę u Doroty z bloga Dorota  Smakuje, pierwsze o czym pomyślałam to jakim sposobem udało się jej zawinąć twardy wafel w roladę. Jedno szybkie zerknięcie w przepis i oto miałam moją odpowiedź – delikatne namaczanie.....

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (4) »
środa, 21 sierpnia 2013

Kochani!

Bordowe kule o mocno ziemistym smaku, utrapienie nie jednej pani domu, której ich sok kapnął na bluzkę. Buraki, z reguły kojarzymy raczej z daniami wytrawnymi – obiadowa surówka, pyszna sałatka, zupa, no nawet sok. Burak do ciasta? Zanim popukacie się w głowę i zamkniecie tą stronę z myślą, że do końca mi już odbiło, spróbujcie dać się przekonać. A jest do czego – ciasto jest proste w wykonaniu, i może poza samym tarciem buraków...

CZYTAJ DALEJ...



Tagi: desery
13:15, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (5) »
piątek, 16 sierpnia 2013

Kochani!

Siadam przed komputerem, przede mną jeszcze parujący kubek mojej ulubionej herbaty, w lewej ręce świeżo napoczęty wafelek. Nagle słyszę głośne chrup! Knoppersowy potwór znów zaatakował. Chowa się za moimi plecami, rozkoszując się gryzem wafelka, który był przeznaczony dla mnie. Basta mówię! W weekend robimy zapas...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
11:14, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (4) »
środa, 14 sierpnia 2013

Kochani!

Krągłe, miękkie, z soczystym środkiem i delikatnie zamszową skórką... Brzoskwinie... potraficie się im oprzeć? Teraz w sezonie, kiedy są najlepsze ja nie potrafię! Dlatego też gdy spojrzałam na kolejną porcję dojrzałych brzoskwiń, przemknął mi przez myśl widziany kiedyś przepis. Nie pamiętałam czyj był, oraz w której książce go zobaczyłam, jednak zdjęcie pięknie zapieczonych słonecznych owoców, polanych lekko ubitą śmietaną ...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (5) »
sobota, 10 sierpnia 2013

Kochani!

To już ostatni przepis w tej edycji akcji "Kuchnie Świata - od kuchni". Doskonale znany w czeskiej kuchni smakołyk o dość trudnej do wymówienia nazwie - Trdlo. Wypiekane drożdżowe ciasta obtoczone w aromatyzowanym cynamonem cukrze są naprawdę uzależniające. Przepis na niego, razem z filmem instruktażowym znalazłam na blogu Pauliny i Michała z KotletTV. Ja ze swojej strony Trdelnik gorąco polecam i zachęcam do wykonania.

Składniki (na 10-12 sztuk):

  • 260g mąki pszennej
  • 110ml ciepłego mleka
  • 7g suszonych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 30g masła
  • odrobina oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego

Drożdże mieszamy w małej miseczce z 1 łyżeczką cukru oraz 4-5 łyżkami mleka, odstawiamy na 10-15 minut aby je aktywować.
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, masło, mleko, jajko oraz przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Na początku będzie ono lepkie, jednak z czasem zacznie gęstnieć i zrobi się elastyczne. Jeśli ciasto przez długi czas będzie zbyt lepkie można do niego dosypać łyżkę mąki.
W międzyczasie na płaskim półmisku mieszamy ze sobą dwa rodzaje cukru, cynamon oraz cukier waniliowy. Odstawiamy.
Gotowe ciasto obtaczamy w odrobinie oleju i odkładamy na około godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o szerokości około 35 centymetrów. Gotowy prostokąt tniemy na pasy szerokości około 4 centymetrów.
Na wałek nawijamy odrobinę foli aluminiowej, zgniatamy aby lepiej się trzymała. Na tak przygotowany podkład nawijamy pojedynczo paski ciasta. Robimy to okrężnym ruchem, delikatnie po skosie. Tak przygotowane Trdlo obtaczamy w przygotowanej wcześniej cukrowej posypce. Folię aluminiową z nawiniętym na nią ciastem zsuwamy z wałka, zawijamy do środka wystające kawałki folii i tak przygotowane Trdlo ustawiamy pionowo na kratce do pieczenia.
Przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Podajemy ciepłe, ewentualnie obsypane cukrem pudrem.

Smacznego!
B



Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...