Napoje

niedziela, 19 stycznia 2014

Kochani!

„Dobre było, ale się skończyło”, jak to określił A., gdy zapytałam go o to, czy chciałby powiedzieć Wam kilka słów na temat tego likieru. Ostatecznie, jest to jeden z jego ulubionych domowych słodkich alkoholi. Przepis na likier z kawy Inki pochodzi z zeszytu Mamy A. Sam likier, ma tą dziwną właściwość....

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: napoje
21:06, od-kuchni , Napoje
Link
niedziela, 03 listopada 2013

Kochani!

Likieru z  żółtek, lub jak też wolicie – ajerkoniaku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Ja najbardziej lubię go w wersji domowej, mocno kremowy, gęsty – najlepszy wyjadany łyżeczką. Advokat jest prosty w przygotowaniu, a jeśli boicie się surowych jajek wystarczy zachować środki ostrożności polegające na sparzeniu skorupek jajek wodą...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: napoje
12:22, od-kuchni , Napoje
Link
czwartek, 29 sierpnia 2013

Kochani!

W tym roku na blogu pojawiło się sporo orzeźwiających napojów na lato. Tym razem mam nadzieję chociaż odrobinę Was zaskoczyć. Lekko słodki, ciekawy w smaku napój przygotowany na bazie perłowej kaszy jęczmiennej z apetyczną cytrynową nutą. Co prawda, aby go przygotować potrzeba...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: napoje
00:00, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 sierpnia 2013

Kochani!

Każdego roku w naszym domu przychodzi moment, kiedy niezbędnym wyposażeniem zamrażalnika stają się waniliowe lody. Po chwili spędzonej sam na sam z blenderem zamieniają się w pyszne shake’i. Czekoladowe, waniliowe, owocowe, lub tak jak dziś wafelkowe. Tak, tak uwielbiam smak wafelków i moim zdaniem ...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery napoje
13:12, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (1) »
środa, 07 sierpnia 2013

Kochani!

Tegoroczne lato zdecydowanie zachęca do przygotowywania lemoniady. Tym razem namawiam Was do wypróbowania jej super orzeźwiającej arbuzowej wersji. Co prawda moim numerem jeden nadal pozostaje lemoniada truskawkowa, jednak w czasie aktualnego sezonu na arbuzy stanowi jej doskonałe zastępstwo. Polecam do wypróbowania.

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 3 dużych cytryn
  • 1kg miąższu z dojrzałego arbuza

W dużym garnku podgrzewamy wodę z dodatkiem cukru, gdy cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny oraz zmiksowany i pozbawiony pestek miąższ z arbuza. Całość mieszamy, przelewamy do dzbanka i dokładnie schładzamy. Podajemy z kostkami lodu.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
00:01, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (4) »
niedziela, 23 czerwca 2013

Kochani!

Odnalazłam mój ideał. Orzeźwiająca, słodka i pysznie truskawkowa. Taka schłodzona lemoniada w kolorze czerwieni na pewno postawi Was na nogi w czasie największych upałów. Ja nie mogę się wprost od niej oderwać i praktycznie nie zamykam drzwi od lodówki. Serwowana z kawałkami owoców oraz kostkami lodu, nie tylko smakuje dobrze, ale również ciekawie wygląda. W wersji dla dorosłych można ją podawać z odrobiną wódki, a przy takiej ilości witaminy C, nie trzeba martwić się o kaca ;).
Przepis znaleziony na blogu AlaskaFromScratch.

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (użyłam 3/4)
  • 500g świeżych truskawek
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • skórka z 1 cytryny
  • kawałki truskawek, plastry cytryn, lód do podania

W rondelku mieszamy 2 szklanki wody oraz cukier. Podgrzewamy mieszając do czasu aż cukier ulegnie rozpuszczeniu, zestawiamy z ognia i schładzamy.
W międzyczasie odszypułkowujemy truskawki i miksujemy je razem ze szklanką wody.
Do garnka ze schłodzonym syropem cukrowym dolewamy zmiksowane z wodą truskawki, sok z cytryn oraz dodatkową szklankę wody. Dodajemy skórkę z cytryny oraz opcjonalne kawałki truskawek oraz plastry cytryn. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
00:00, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (4) »
wtorek, 11 czerwca 2013

Kochani!

Od kilku dni męczyła nas fala upałów. Co prawda możecie mieć ochotę popukać się w czoło jeśli zerkniecie na termometr pokazujący 20 stopni i usłyszycie gdzieś w oddali mieszkańca Irlandii narzekającego na straszny upał. Tak będzie tylko do czasu - przypieczona skóra, zatłoczone plaże, lody znikające ze sklepowych półek z prędkością światła, ludzie pokazujący na ulicach więcej ciała niż powinni... Czasem zastanawiamy się z A. co by się stało na Wyspie gdyby termometr pokazał tu pewnego dnia tak z 30 stopni - czasem wydaje mi się, że po prostu byśmy się wszyscy usmażyli - na złoto i chrupko, a co!
Pamiętam, gdy chodząc jeszcze do podstawówki zaszywałam się w sadku, odrobinę odsunięta od przyjemnego cienia drzew próbowałam załapać chociażby odrobinę opalenizny. Zasypiałam na kocu z książką przy głowie, często budzona przez spacerujące sobie po moim ciele bez skrępowania owady. I co? Książek do przeczytania ubywało, a ja nadal żyłam sobie spokojnie, w zgodzie z moją bladością.
Dziś piszę do Was lekko spalona słońcem, popijając oranżadę z nutką mięty wcieram balsam w zaczerwienioną skórę. Trzy godziny irlandzkiego słońca okazało się być dla mnie zbyt dużym wyzwaniem. Wyglądam za okno - po raz pierwszy od tygodnia po szybie spływają krople deszczu. Uśmiecham się, chociaż wiem, że za kilka dni znów zatęsknię za prawdziwym polskim latem.
Inspiracja - Taylor Takes a Taste

Do przygotowania oranżady użyłam zgodnie z przepisem około 250g cukru, jednak polecam zmniejszenie ilości cukru do około 200-150g.

Składniki (na około 1,5l):

  • 300ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1,2l przegotowanej, chłodnej wody
  • 150-250g cukru
  • 1-2 krople naturalnego olejku z mięty pieprzowej
  • 1 łyżka soku z cytryny

W sporym garnku mieszamy ze sobą 300ml wody oraz cukier, garnek stawiamy na bardzo wolnym ogniu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przez cało czas całość podgrzewając do garnka dodajemy kolejno sok z pomarańczy, krople olejku z mięty, sok z cytryny oraz pozostałą wodę. Całość mieszamy, zestawiamy z ognia i przelewamy do dzbanka. Studzimy i chowamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy schłodzone z kostkami lodu i kilkoma listkami mięty.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
00:00, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 maja 2013

Kochani!

Jeśli zawsze gdzieś w waszej szafce lub lodówce ukrywa się słoiczek z masłem orzechowym, zdecydowanie musicie spróbować tego smoothie. Mocno kremowe, gęste i pysznie orzechowo-bananowe. Jeśli mocno się śpieszycie z powodzeniem zastąpi śniadanie lub doda energii właśnie wtedy gdy jest potrzebna. Zdecydowanie jeden z większych hitów na mojej liście "Top Smoothie". Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

Składniki (na 1 sporą szklankę):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka miodu
  • 6-7 kostek lodu
  • opcjonalnie: bita śmietana, tarta czekolada, pianki marshmallow

Masło orzechowe, obranego banana, miód, lód oraz mleko umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy na jednolitą masę i przelewamy do szklanki. Dekorujemy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
00:00, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (11) »
niedziela, 17 marca 2013

Kochani!

Szczęśliwego dnia Świętego Patryka! Dziś w Irlandii jest jeszcze bardziej zielono niż zwykle, na ulicach roześmiane tłumy podrygują w rytm tradycyjnej muzyki. Tego dnia wszystko wygląda optymistyczniej - nawet shake w słynnym fast-foodzie na M :). I właśnie takiego koniczynkowego shake'a dla Was dziś przygotowałam. Cheers! 

Składniki (na 1 porcję):

  • 500ml lodów śmietankowych lub waniliowych
  • 3/4 szklanki mleka
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego

Do wysokiego naczynia wrzucamy lody, dodajemy mleko, barwnik oraz ekstrakt miętowy. Wszytko dokładnie miksujemy i przelewamy do szklanki. Podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
10:48, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (6) »
środa, 12 grudnia 2012

Kochani!

Jeśli jesteśmy już w piernikowo-świątecznym klimacie mam dla Was pomysł na świetny rozgrzewający napój który bez problemu wprawi Was w świąteczny nastrój. Słodka, gęsta i mocno śmietankowa gorąca czekolada o korzennym aromacie to coś czemu ciężko się oprzeć. Przepis autorski.

Składniki (na 3 porcje):

  • 200g ulubionej mlecznej czekolady
  • 600ml śmietanki 30%
  • 250ml mleka
  • 3,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 5 łyżek wody

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawę do piernika oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady. Dodajemy mleko oraz śmietankę, mieszamy i podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej do picia temperatury - nie zagotowujemy. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
00:00, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...