Przekąski

poniedziałek, 18 listopada 2013

Kochani!

Dziś zapraszam Was na eleganckie finger food. Mini serniczki z serka mascarpone oraz Philadelphia na podstawie z gryczanych ciasteczek, udekorowane plastrem wędzonego łososia to lekka i ciekawie wyglądająca przekąska. Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis z magazynu YesChef Ireland. Moje modyfikacje polegały na zastąpieniu...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: przekąski
19:37, od-kuchni , Przekąski
Link
poniedziałek, 04 listopada 2013

Kochani!

Te sztywne, mocno karbowane liście spoglądały na mnie podczas kolejnych wizyt w sklepie. W koszyku jednak lądowały inne produkty, zostawiając smutnie uśmiechającą się do mnie paczkę jarmużu na półce. Później, przeglądając kulinarne blogi i podziwiając pyszne zdjęcia oraz potrawy wykonane z jego udziałem moje sumienie dawało...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: przekąski
21:09, od-kuchni , Przekąski
Link
czwartek, 31 października 2013

Kochani!

Śliwki w boczku to zdecydowanie pyszna bomba kaloryczna. Chciałam je zrobić od momentu gdy zobaczyłam je kiedyś w Kuchennych Rewolucjach, jednak odważyłam się dopiero po spróbowaniu porcji przygotowanej przez koleżankę. Miękkie, aromatyczne...

CZYTAJ DALEJ... 

Tagi: przekąski
12:35, od-kuchni , Przekąski
Link
środa, 04 września 2013

Kochani!

Kiedy dowiedziałam się, że zakwalifikowałam się do drugiego etapu konkursu „Twój przepis na imprezę” organizowanego na portalu Doradca Smaku, od razu wiedziałam co przygotuję. Kubeczki z ogórka już od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie, a nadzianie ich pyszną sałatką było jedynym smakowitym wyborem. Postawiłam na połączenie delikatnie wędzonego, półtwardego sera...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: przekąski
11:09, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 sierpnia 2013

Kochani!

Mamy weekend – pora na przekąski. Tego, że lubię sery, zbytnio nie ukrywam. Tak więc gdy zobaczyłam przepis na te serowe paluchy w niezwykle ciepłej książce ”A taste of the country” autorstwa Jimma Doherty’ego....

CZYTAJ DALEJ...

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (3) »
piątek, 02 sierpnia 2013

Kochani!

Można by powiedzieć, że Czarnogóra rogalikiem stoi. Wśród znanych tam jako Kiflice rogalików, każdy znajdzie coś dla siebie. Od drożdżowych nadziewanych serem po wypieki z ciasta z dodatkiem ziemniaków nadziewane szynką. Dziś właśnie na takie wytrawne rogaliki chciałabym Was zaprosić. Miękkie, kruche ciasto nadziane Waszą ulubioną szynką w masie śmietanowo-jajecznej. Prosta w wykonaniu i smaczna przekąska.Przepis znaleziony na forum madeinmontenegro.com

Składniki (na 12 sztuk):

  • 200g mąki
  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 200g miękkiego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 150g szynki
  • pieprz
  • sól

W misce mieszamy ze sobą utłuczone ziemniaki, mąkę oraz miękkie masło. Dodajemy sól i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie w małej miseczce mieszamy śmietanę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, a następnie doprawiamy pieprzem oraz solą.
Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich zagniatamy i formujemy z niej kulę, którą następnie rozwałkowujemy na równy, okrągły placek i kroimy go na ćwiartki. Przy szerszym brzegu każdej z ćwiartek układamy odrobinę nadzienia z szynki i zawijamy w stronę czubka stożka formując rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stroni przez 15 minut. Studzimy i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: przekąski
12:01, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »
środa, 24 lipca 2013

Kochani!

Takie domowe kąski z kurczaka goszczą u nas w różnych wersjach z różnych okazji. Idealnie nadają się na imprezy, wycieczki, pikniki, przegryzkę do piwa czy też po prostu obiad. Świetnie pasują do kanapek, smakują doskonale z ulubionym sosem i ich smak zależy jedynie od Waszej wyobraźni. Jeśli więc następnym razem zaczniecie się zastanawiać co pysznego przygotować z kurczaka - takie kąski do doskonała odpowiedź. Post ten, nie jest tak naprawdę przepisem - raczej zbiorem pomysłów oraz inspiracji. Jeśli więc lubisz dania bardziej słodkie, ale domownicy przepadają za czymś ostrym - przygotuj obie wersje dania - do zmywania dojdzie może jeden dodatkowy talerz, a każdy otrzyma taki smak, jakiego sobie życzył.

Składniki (na 3-4 osoby):

  • Pierś z kurczaka - 3-4 sztuk
  • ulubione przyprawy
  • 2 jajka
  • wybrana paniera
  • olej oraz ocet

Do przygotowania kąsków z kurczaka używam różnych panierek:

  • bułki tartej
  • startej mozzarelli wymieszanej z bułką tartą
  • mieszanki płatków owsianych oraz ulubionych ziaren
  • płatków kukurydzianych
  • kokosa
  • parmezanu
  • zmielone orzechy
  • płatki chili

Jej rodzaj zależy jedynie od Waszego smaku oraz wyobraźni.

Kurczak przez panierowaniem powinien być dobrze doprawiony - najlepiej przygotować ulubioną mieszankę przypraw (sól, pieprz, papryka, czosnek, suszone zioła, cynamon, mielona gorczyca, imbir czy też gałka muszkatołowa) i delikatnie rozprowadzić je w mieszance 2-1 oleju/oliwy oraz octu. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pocięte w plastry piersi kurczaka, zabezpieczamy folią spożywczą i chowamy na około dobę do lodówki.

Zamarynowane kawałki kurczaka zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczany je w wybranej panierce. Tak przygotowane układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Gotowe kąski podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
16:38, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (3) »
niedziela, 02 czerwca 2013

Kochani!

Kalafior otulony pysznym migdałowym sosem na bazie beszamelu to ostatni przepis prezentowany w ramach mojej kulinarnej podróży po Chile. Już w przyszłym tygodniu na stole zagoszczą specjały prosto z Chin, a ja mam nadzieję, iż uda mi się Was odrobinkę zaskoczyć.
Wracając do kalafiora, większość z was zna go pewnie w postaci lekko podsmażanej na maśle z odrobiną bułki tartej. Taki kalafior często gościł u nas w domu, a jego największą fanką była moja mama. Ja, szczerze mówiąc nigdy się z kalafiorem za bardzo nie zbliżyłam. I tak też, najczęściej kończy on gdzieś w zupie, albo na patelni w towarzystwie kilku innych warzywnych przyjaciół oraz kurczaka, tworząc dietetyczny obiad, który umiłował sobie A.
Jednak połączenie go z sosem migdałowym nadało tym niepozornym, białym różyczkom całkiem nowego charakteru. Sprawdzi się doskonale jako miła przekąska lub doskonałe zastąpienie ziemniaków w codziennym obiedzie. Przepis zaadaptowany z tej strony.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 100g masła
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • biały pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki mączki migdałowej

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki, lecz jednocześnie nadal sprężysty.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło, zestawiamy go z ognia, dodajemy mąkę i całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy 3/4 mleka i ponownie stawiamy na ogniu, przez cały czas mieszając aż masa zacznie gęstnieć. doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, po czym dodajemy mączkę migdałową i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, ponownie dodajemy odrobinę mleka i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości.
Gotowy, odsączony z wody kalafior podajemy polany przygotowanym ciepłym sosem migdałowym i podajemy.

Smacznego!
B



piątek, 31 maja 2013

Kochani!

Sopaipillas (czyt. sowajpijas) czyli chilijska przekąska narodowa. Dyniowe placuszki smażone w głębokim oleju, które traktowane bywają zarówno jako przekąska oraz jako chleb. Podawane na słodko - posypane cukrem lub polane słodkim sosem, jak i na słono w towarzystwie gęstych sosów oraz dipów. Ich pochodzenie datowane jest na wczesny XVIII wiek, do dziś są uwielbiane przez rzesze mieszkańców oraz turystów. Sopaipillas najczęściej serwowane są w chilijskich domach w deszczowe jesienne oraz zimowe dni - co wcale nie dziwi biorąc pod uwagę ich energetyzujący kolor, lub co dzień na ulicach.
Ja zaserwowałam ich wytrawną wersję z odrobiną dipu z kwaśnej śmietany i szczypiorku są po prostu niezrównane. Zjadając jeden, ręka od razu mknie w kierunku następnego krążka i nie wiedzieć kiedy znika cała górka.
Przepis podpatrzyłam na blogu Słodka Przygoda, prowadzonym przez sympatyczną Polkę, która właśnie jako swoje miejsce na Ziemi wybrała Chile.

Składniki:

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 50g miękkiego smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia

W misce mieszamy ze sobą dyniowe pure, mąkę, smalec oraz sól i wyrabiamy elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto. Tak przygotowane podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość od 6mm do 1cm. Następnie wykrawamy z niego spore kółka, w których palcami robimy dwie dziurki (tak aby przypominały guziki).
W rondelku rozgrzewany olej, a następnie smażymy nasze sopaipillas z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

***Jeśli nie dysponujecie gotowym pure z dyni, aby je przygotować należy obrać dynię, pozbawić miąższu oraz pestek i pokroić w kostkę. Tak przygotowaną włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości, następnie odcedzić wodę i ugnieść dynię na pure tłuczkiem do ziemniaków.

Smacznego!
B



Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (5) »
czwartek, 16 maja 2013

Kochani!

Jeśli już jesteśmy przy propozycjach z ananasem, chciałabym zachęcić Was do spróbowania śledzi na słodko. Z dodatkiem ananasa, suszonych moreli i żurawiny stanowią naprawdę ciekawą kompozycję. Śledzie można podać w charakterze sałatki czy też pasty kanapkowej - wszystko zależy od Waszych preferencji. Przepis autorski.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe - matias 
  • 1 szklanka mleka
  • 3 plasterki ananasa z puszki
  • 6-8 suszonych moreli
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki śmietany 18%

Na 3-4 godziny przed planowanych przyrządzaniem śledzi namaczamy je w mleku, następnie osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Mieszamy w miseczce z żurawiną oraz pociętymi na mniejsze kawałki morelami i ananasem. Do całości dodajemy śmietaną, ponownie mieszamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...