Chleby

środa, 16 października 2013

Kochani!

Urodziłam się z wrodzonym wstrętem do parówek. Podczas gdy inne dzieci zajadały się podawanymi im na ciepło różowiutkimi paróweczkami, ja kręciłam nosem na lewo i prawo. Tym samym nosem kręciłam jeszcze kilka lat temu na wszelakie hot-dogi czy inne smakowicie wyglądające potrawy z ich dodatkiem. Tak naprawdę sama nie wiem kiedy przyszedł moment zmiany. Zapewne stało się to podczas jednego z chłodnych...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: chleby
18:21, od-kuchni , Chleby
Link
sobota, 15 czerwca 2013

Kochani!

Domowe precle chodziły za mną od dłuższego czasu. Chciałam aby były idealne, popękane z tym charakterystycznym sodowym posmakiem. Jednak jakoś przerażała mnie wizja mnie, ubranej w długie rękawice oraz okulary chemiczne pochylającej się nad roztworem zasady sodowej i maczając w nim moje wyidealizowane precle. Na szczęście na ratunek przyszła mi niezawodna Domi W Kuchni. Jej precle (przepis znajdziecie tutaj) wydawały się na tyle bliskie ideału, że postanowiłam zaryzykować. I tak po kilku godzinach oczekiwania na wyrośnięte ciasto, czasie spędzonym na doprowadzaniu do perfekcji wałeczków oraz nerwowego sprawdzania piekarnika w trakcie pieczenia miałam je. Moje własne precle! Z chrupką skórką, miękkim środkiem, charakterystycznym posmakiem ziarenkami soli. To na pewno nie było nasze ostatnie spotkanie!

Składniki (na 8 sztuk):

  • 320ml ciepłej wody
  • 14g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 620g mąki pszennej
  • 60g miękkiego masła

Ponadto:

  • 2,5 litra wody
  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • 50g rozpuszczonego masła
  • sól gruboziarnista

W małej miseczce mieszamy ze sobą drożdże, 4-5 łyżek wody oraz cukier, odstawiamy na około 1015 minut aby drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pozostałą wodę, masło oraz drożdżowy zaczyn i wyrabiamy gładkie oraz elastyczne ciasto. Przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto formujemy na kształt wałka i dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kolejny wałek i zwijamy na kształt precla, odkładamy.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem sody, a następnie zanurzamy w niej precle na 20-30 sekund. Wyjmujemy i osuszamy.
Sparzone precle układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i smarujemy rozpuszczonym masłem i delikatnie posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do uzyskania ciemnozłotego koloru. Studzimy i podajemy.

Smacznego!
B

00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kochani!

Te mięciutkie, pachnące i pełne pysznych słonecznikowych ziaren bułeczki doskonale sprawdzą się na Waszym śniadaniowym stole. Jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem i podane z ulubionymi dodatkami sprawią, że dzień od razu wyda się Wam bardziej słoneczny. Przepis autorski.

Składniki (na 3 większe lub 6 mniejszych bułek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklaka maślanki
  • 2 łyżeczki soli
  • 125g łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g suszonych drożdży 
  • jajko do posmarowania + słonecznik do posypania bułek

Maślankę podgrzewamy do około 45-50 stopni. W miseczce mieszamy cukier, drożdże oraz 3-4 łyżki maślanki, odstawiamy na około 5 minut w ciepłe miejsce aby rozczyn zaczął pracować. Do większej miski przesiewamy mąkę oraz sól, dodajemy pozostałą maślankę oraz drożdżowy rozczyn. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy słonecznik i całość ponownie wyrabiamy w razie potrzeby podsypując mąką, tak aby uzyskać gładkie i nielepiące się do rąk ciasto. Tak przygotowane dzielimy na mniejsze części w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać bułki i formujemy je w prostokątne kształty. Układamy na wysypanej mąką blaszce i odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 05 listopada 2012

Kochani!

Zapewne nikt z Was nie lubi marnować jedzenia. Niestety nie zawsze uda się przewidzieć odpowiednią ilość ziemniaków czy też innych dodatków potrzebnych do obiadu. Jeśli więc zostaniecie już w odrobiną ugotowanych ziemniaków, warto przygotować z nich miękkie bułeczki na śniadanie - popularne na wyspach scones. W tej wersji robi się je niezwykle szybko, a składniki potrzebne do ich wykonania zapewne każdy z Was na pod ręką. Przepis pochodzi z książki Dariny Allen "Irish Traditional Cooking".

Składniki (na około 5-7 bułeczek):

  • 200g ziemniaczanego puree (lub 170g ugotowanych ziemniaków utłuczonych z 30g masła i łyżką mleka)
  • 30g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli

Ziemniaczane puree mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, mąką, płatkami owsianymi i solą. Całość rolujemy w wałek o średnicy około 3-4cm i tniemy na 1-2cm krążki. Każdy z nich układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy na złoto w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (4) »
środa, 26 września 2012

Kochani!

Brioszka. Pełna jajek i masła, puszysta, z chrupiącą skórką. Jedzona na ciepło, o poranku razem ze szklanką mleka to przyjemny początek dnia. U mnie prostokątna, jednak można ją upiec w klasycznej okrągłej postaci z charakterystyczną czapeczką. Dzięki dokładnym radom Jamiego Olivera jej wykonanie zamieniło się w przysłowiową bułkę z masłem.
Proporcje podane poniżej wystarczą spokojnie na 2 keksówki - ja wystraszyłam się, że ciasta jest za mało i przełożyłam je do jednej formy 10x20cm, co okazało się błędem, bo spora część ciasta po prostu "wykipiała". Tak więc idealnym rozwiązaniem byłoby rozłożenie go do dwóch foremek przewidzianych do wypieku chleba o gramaturze 500g. Co prawda praca nad brioszką pochłania odrobinę czasu, jednak jej smak wynagradza każdą minutę. Przepis zaczerpnięty z 31 numeru Jamie Magazine.

Składniki:

  • 100ml mleka
  • 7g suszonych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki białego cukru
  • 6 jajek
  • 1 żółtko
  • 200g miękkiego masła + odrobina do smarowania

Mleko podgrzewamy w rondelku do momentu gdy prawie zacznie się gotować. Zestawiamy z ognia. W miseczce mieszamy 2 łyżki mąki i drożdże, a następnie mieszamy to z letnim mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W międzyczasie do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, cukier i rozkłócone jajka, mieszamy dokładnie razem z bąbelkującymi drożdżami. Po uzyskaniu lepiącej się i wilgotnej mieszanki przykrytą  ściereczką miskę odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie masło ubijamy robotem kuchennym do momentu gdy nie stanie się miękkie. Gdy przygotowane wcześniej ciasto odpocznie zagniatamy je dokładnie z ubitym masłem, pod żadnym pozorem nie dodając więcej mąki. Uzyskane lepkie ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, a następnie wkładamy do lodówki na noc.
Po tym czasie formy do pieczenia chleba smarujemy masłem i wysypujemy mąką i przekładamy do nich po połowie ciasta, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku przez około 35-40 minut, pamiętając aby po 20 minutach przykryć je folią aluminiową. Gotowe wyjmujemy w foremek i chłodzimy na kratce.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (5) »
wtorek, 21 sierpnia 2012

Kochani!

Ostatnie bułki hamburgerowe znalezione na blogu u Domi w Kuchni tak mi smakowały, że postanowiłam iść za ciosem. Z kolejnego zdjęcia na blogu Dominiki uśmiechały się do mnie bajgle. Dość długo już miałam na nie ochotę, więc nie było wątpliwości - w weekend biorę się za pieczenie. I nie zawiodłam się! Bajgle wyszły mięciutkie, pachnące i znikały w ekspresowym tempie. Serdecznie polecam (przepis oryginalny znajdziecie tutaj)

Składniki (na 5 sztuk):

  • 7g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 450-500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300ml ciepłej wody
  • mąka do podsypania stolnicy
  • mleko do smarowania
  • sezam, mak lub inne ziarna do posypania bajgli

 W 100ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy. Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę i dokładnie wyrabiamy na wilgotne ciasto. Po około 5-10 minutach ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i kontynuujemy wyrabianie, co jakiś czas uderzając ciastem o blat do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Przekładamy do czystej miski i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość - 1-2h. Po tym czasie ponownie zagnieść i odstawić na 10 minut.
Ciasto dzielimy na 5-6 równych porcji, z każdej z nich formujemy wałeczek, skręcamy i zlepiamy końce. Otwór w środku bajgla powinien być około 1,5-2cm - zmniejszy się podczas pieczenia). Tak przygotowane bajgle odstawiamy na podsypaną mąką powierzchnię na około 10-20 minut.
W międzyczasie w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, zmniejszamy ogień aby woda lekko wrzała. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Wyrośnięte bajgle zanurzamy pojedynczo za pomocą łopatki w wodzie i trzymamy je tam około minuty, po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na suchy talerz.
Tak przygotowane bajgle smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około 20 minut do zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:01, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (7) »
środa, 01 sierpnia 2012

Kochani!

Czasem pojawiają się przepisy i zdjęcia, które tak utkwią w głowie, że nie sposób je stamtąd wygonić. Jakby człowiek się nie starał, próbował kierować swoje myśli kulinarne na inne tory - te przepisy wracają jak bumerang. Wiją sobie małe gniazdko gdzieś w świadomości i co i rusz przypominają o sobie. I nie inaczej buło z tymi bułeczkami do hamburgerów. Gdy tylko zobaczyłam je tutaj, u Domi W Kuchni od razu w wyobraźni zobaczyłam je na moim stole. I widzieć nie przestałam dopóki nie skończyłam ostatniej z niej zdejmować z blaszki. Rumianej, puszystej, lekko słodkiej - idealnej bułki do hamburgera! A co najważniejsze bez konserwantów :) Bułeczki robiłam z połowy porcji.

Składniki (na 3-4 sztuki):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 120ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

W szklance lub miseczce robimy zaczyn z 2 łyżek ciepłego mleka, drożdży i cukru - dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować". W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, mleko w proszku i sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajko, pozostałe ciepłe mleko, oliwę oraz drożdżowy zaczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, które odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 3-4 części i z każdej z nich formujemy bułeczkę - delikatnie rozciągamy każda kulkę i jej końce podwijamy pod spód. Każdą z bułek układamy na wyłożonej papierem blaszce i spłaszczamy - nie bójcie się tego zrobić - bułki tylko wyglądają na takie małe, one naprawdę sporo rosną. Gdy przygotujemy już wszystkie bułki, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i a bułki na ten czas odstawiamy w ciepłe miejsce.
Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem, a następnie pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 20 do 25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (5) »
sobota, 21 lipca 2012

Kochani!

Uwielbiam ser w wytrawnych wypiekach. Ciągnące się żółte nitki mają w sobie coś niesamowicie, magicznie dobrego. Dlatego tez dziś proponuję Wam bułeczki wypełnione pysznym, wyrazistym żółtym serem. Zawinięty w środek ser wypełnia drożdżowe ciasto tworzący tym samym całkiem smaczną przekąskę. Bułeczki te można też po upieczeniu pokroić na małe kawałki i nadziać na wykałaczki - doskonale sprawdzą się na imprezie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z przepisu na pszenne bagietki.

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 200ml gorącej wody (moja miała około 65-70 stopni Celsjusza)
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina oleju
  • 4-5 garści żółtego sera (użyłam cheddar'a)

 

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy i odstawiamy. W małej miseczce przygotowujemy mieszankę drożdży i cukru, dodajemy do tego 4-5 łyżek przygotowanej wcześniej gorącej wody, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie pozostałą wodę wlewamy do miski, mieszamy delikatnie, dodajemy zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej powierzchni (2-3 minut). Po tym czasie formujemy z ciasta kulę, smarujemy ją odrobiną oleju i przekładamy do czystej miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na prostokąty o jednym boku minimalnie dłuższym delikatnie podsypując mąką. Tak przygotowane ciasto posypujemy serem i rolujemy wzdłuż, pamiętając aby pod sam koniec delikatnie podwinąć rogi bułki do środka. Układamy je na blaszce (lub formie do bagietek) łączeniem do dołu i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bagietki odkrywamy, nożem robimy na nich delikatne nacięcia i pieczemy przez około 28-30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B



Tagi: chleby
01:49, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (3) »
niedziela, 24 czerwca 2012

Kochani!

Gdy zobaczyłam na blogu Gary i Ja te czosnkowe bułeczki, od razu w mojej głowie pojawiła się wizja sobotniego poranka. Spokojnego przebudzenia i rozpoczęcia dnia od pysznych ciepłych bułeczek, pełnych aromatycznego czosnku (A. wyjechał na kilkanaście dni tak więc czosnek o poranku mi nie szkodzi :) ), pokrytych świeżym masłem i warzywami. Tak więc z uśmiechem na ustach przystąpiłam do realizowania mojej wizji. I wiecie co? Wcale się nie zawiodłam. Bułeczki pięknie rosną, są mięciutkie i niezwykle aromatyczne. Serdecznie polecam.

Składniki (na około 3-4 bułeczki):

  • 240g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30ml ciepłego mleka
  • 130ml ciepłej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki solonego masła
  • duża szczypta oregano

W małej miseczce mieszamy ze sobą mleko, drożdże i cukier, odstawiamy na chwilę aby zaczyn zaczął pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie do miski z mąką wlewamy wodę, dodajemy zaczyn drożdżowy i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie, dzielimy je na 3-4 części i z każdej formujemy wałeczek długości około 20 centymetrów, ewentualnie podsypując mąką. Na każdym wałeczku zawiązujemy na środku supełek, jeden z końców podkładamy pod spód a drugi na wierzch i wciskamy w środek bułeczki. Tak przygotowane bułki odkładamy do wyrośnięcia na wysypaną mąką blaszkę na jakieś 30 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz rozpuszczamy masło i dodajemy do niego oregano oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte bułeczki smarujemy czosnkowym masłem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (7) »
piątek, 25 maja 2012

Kochani!

Wypiekanie domowego pieczywa wcale nie jest tak trudne jakby wydawać się mogło. Co więcej, na początek nie potrzebujecie żadnych specjalistycznych sprzętów, foremek (chociaż te akurat pomagają w kwestii zachowania kształtu) czy mąk... Ot powiem więcej składniki do wykonania tych bagietek zapewne 99% z Was posiada właśnie teraz we własnej kuchni. Ja znalazłam przepis na nie u Pauliny z Kotlet.tv - o tutaj - co prawda zmieniłam odrobinę sposób przygotowania, jednak idea pozostała. A na moim talerzu już dziś pysznią się pachnące, domowe bagietki! Idealnie chrupkie na wierzchu i miękkie w środku.

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 200ml gorącej wody (moja miała około 65-70 stopni Celsjusza)
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina oleju

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy i odstawiamy. W małej miseczce przygotowujemy mieszankę drożdży i cukru, dodajemy do tego 4-5 łyżek przygotowanej wcześniej gorącej wody, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie pozostałą wodę wlewamy do miski, mieszamy delikatnie, dodajemy zaczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej powierzchni (2-3 minut). Po tym czasie formujemy z ciasta kulę, smarujemy ją odrobiną oleju i przekładamy do czystej miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 2 części i formujemy 2 podłużne bagietki (lepiej aby były dłuższe a cieńsze - i tak wyrosną :)). Układamy je na blaszce (lub formie do bagietek) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bagietki odkrywamy, nożem robimy na nich delikatne nacięcia i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 250 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:44, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...